Charter
Statuten van Vereniging van Chinese Deskundigen in Belgie
Naam | Doel | Duur |
Lidmaatschappij | Geldmiddelen | Bestuur |
Vergadering | Jaarverslag | Statuten |
Ontbinding | Reglementen | Slotbepalingen |
Naam Artikel 1
De vereniging draagt de naam: Vereniging van Chinese Deskundigen in Belgie, in het Engels: “Association of Chinese Professionals in Belgium”, afkorting ACPB.
Doel Artikel 2
1.De vereniging heeft ten doel:
a. het opzetten en instandhouden van een netwerk van Chinese Deskundigen in Belgi?;
b. de uitwisseling op het gebied van wetenschap, techniek, cultuur en onderwijs tussen China en Belgi? te bevorderen;
c. de bevordering van de verstandhouding tussen de Chinese en Belgische volkeren en van de samenwerking tussen China en Belgie
d. het onderhouden van contacten met andere Chinese organisaties in Belgie en in Europa;
e. leden te helpen bij hun inburgeringproces in de samenleving en hun rechtspositie te versterken
2. Zij tracht dit doel te bereiken met alle wettige middelen welke tot het gestelde doel kunnen leiden.
3. De door de vereniging georganiseerde aktiviteiten zullen hoofdzakelijk in Belgie plaatsvinden.
4. De vereniging is een niet-politieke organisatie en beoogt niet het behalen van winst ter verdeling onder de leden.
5. Het Nederlands, Frans, Chinees en Engels worden als voertalen voor de interne en externe communicatie van de vereniging gebruikt.
Duur Artikel 3
De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd.
Lidmaatschappij Artikel 4
1. De vereniging kent gewone leden en ereleden.
2. Men kan gewoon lid van de vereniging worden indien hij of zij:
a. zich verplicht de statuten, reglementen en besluiten van de vereniging en haar organen te zullen naleven en;
b. tijdig de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage voldoet
c. zich verplicht de eer van de vereniging hoog te houden.
3. Gewone leden melden zich bij het bestuur aan en worden na instemming door het bestuur als zodanig tot de vereniging toegelaten. Bedoelde aanmelding geschiedt via een inschrijfformulier dat door het bestuur op aanvraag aan de aanvrager wordt toegezonden.
4. De titel “erelid” wordt toegekend aan degenen die een grote bijdrage aan de vereniging hebben geleverd en de deskundigen die in Belgi? gewerkt hebben. De toekenning gebeurt op aanbeveling van het bestuur en na goedkeuring van de algemene vergadering.
Artikel 5
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door het overlijden van het lid;
b. door opzegging door het lid
c. door opzegging door de vereniging;
d. door ontzetting uit het lidmaatschap
2. Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan slechts geschieden tegen het einde van een boekjaar, mits schriftelijk en met inachtneming van een opzeggingstermijn van tenminste vier weken of
a. binnen een maand nadat een besluit waarbij de rechten van de leden zijn beperkt of hun verplichtingen zijn verzwaard, aan een lid bekend is geworden of medegedeeld;
b. binnen een maand nadat een lid een besluit is meegedeeld tot omzetting van de vereniging in een andere rechtsvorm of tot fusie.
3. Opzegging van het lidmaatschap door de vereniging kan eveneens slechts tegen het einde van een boekjaar geschieden.
De opzegging geschiedt door het bestuur, schriftelijk en met inachtneming van een opzeggingstermijn van tenminste vier weken. Opzeggimg van het lidmaatschap door de vereniging kan slechts plaatsvinden wanneer redelijkerwijs van vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Ontzetting uit het lidmaatschap kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt. (Niet tijdig betalen van de jaarlijkse bijdrage valt hier niet onder).
De ontzetting geschiedt door het bestuur, dat het betrokken lid ten spoedigste van het besluit, met opgave van redenen, in kennis stelt. De betrokkene is bevoegd binnen een maand na ontvangst van de kennisgeving in beroep te gaan bij de algemene vergadering.
Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
De algemene vergadering (ook bij stemming via Internet) kan slechts tot ontzetting besluiten door een daartoe strekkend besluit, genomen met een meerderheid van tenminste tweederde van het aantal uitgebrachte stemmen.
Geldmiddelen Artikel 6
1. De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit de jaarlijkse bijdragen van de gewone leden en donateurs en andere inkomsten.
2. Ieder gewoon lid is jaarlijks een bedrag verschuldigd, welk bedrag wordt vastgesteld door de algemene ledenvergadering.De ereleden hebben geen vorengemelde bijdrageplicht.
3. Het doeleinde van de geldmiddelen: activiteiten conform de doelstelling als vermeld in de statuten.
Bestuur Artikel 7
1. Het bestuur bestaat uit tenminste drie natuurlijke personen, die uit hun midden een voorzitter, secretaris en penningmeester aanwijzen.
2. De bestuursleden worden door de algemene vergadering benoemd uit de leden van de vereniging.
3. Bestuursleden kunnen te allen tijde onder opgave van redenen door de algemene vergadering worden geschorst en ontslagen. Terzake van schorsing of ontslag besluit de algemene vergadering met een meerderheid van tweederde van de uitgebrachte stemmen.
4. Bestuursleden worden benoemd voor een periode van maximaal twee jaar. Onder een jaar wordt te dezen verstaan de periode tussen twee opeenvolgende jaarlijkse algemene vergaderingen. De bestuursleden treden af volgens een door het bestuur op te maken rooster; een volgens het rooster aftredend bestuurslid is onmiddellijk herbenoembaar.
Artikel 8
1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging. Het bestuur kan, tot wederopzegging, taken en bevoegdheden eventueel delegeren aan een dagelijks bestuur.
2. Een besluit van het bestuur heeft altijd een meerderheid van tenminste tweederde van het aantal uitgebrachte stemmen der bestuursleden nodig.
Artikel 9
1. Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging.
2. Het bestuur kan volmacht verlenen aan een of meer bestuursleden alsook aan anderen, om de vereniging binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
De algemene vergadering Artikel 10
1. De algemene vergadering wordt georganizeerd door het bestuur. Alle leden worden uitgenodigd om de algemene vergadering bij te wonnen.
2. Stemgerechtigd in de algemene vergadering zijn voormelde leden. Ieder van hen heeft een stem. Ieder die stemgerechtigd is, kan aan een andere stemgerechtigde schriftelijk volmacht verlenen tot het uitbrengen van zijn stem. Een stemgerechtigde kan voor ten hoogste een persoon als gevolmachtigde in de algemene vergadering optreden.
3. Een besluit op basis van stemming via Internet heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, de zelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
4. Alle besluiten omtrent deze statuten worden genomen met een meerderheid van tenminste tweederde van het aantal uitgebrachte stemmen.
5. De algemene vergadering wordt geleid door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door een bestuurslid, dat wordt uitgekozen door het bestuur.
6. De leider van de algemene vergadering leidt de vergadering en ook de stemmingen.
7. Van het ter algemene vergadering behandelde worden notulen gehouden door de secretaris of door een door de leider aangewezen persoon. Notulen worden door de leider van de algemene vergadering ondertekend.
Jaarverslag Artikel 11
1. Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het kalenderjaar.
2. Jaarlijks wordt ten minst een algemene vergadering gehouden. In deze algemene vergadering brengt het bestuur zijn jaarverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het legt de balans en de staat van baten en lasten met een toelichting ter goedkeuring aan de vergadering over. Deze stukken worden ondertekend door de bestuurleden; ontbreekt de ondertekening van een of meer hunner, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt.
Statutenwijziging Artikel 12
1. Wijziging van de statuten kan slechts plaatshebben door een besluit van de algemene vergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
2. Tot wijziging van de statuten kan door de algemene vergadering slechts worden besloten met een meerderheid van tenminste tweederde van het aantal uitgebrachte stemmen.
3. De statutenwijziging treedt eerst in werking nadat daarvan een notariele akte is opgemaakt.
4. Het bepaalde in het lid 1 van dit artikel is niet van toepassing, indien op de algemene vergadering alle stemgerechtigden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en het besluit tot statutenwijziging met algemene stemmen wordt genomen.
5. De bestuursleden zijn verplicht een authentiek afschrift van de akte van statutenwijziging, neer te leggen ten kantore van het door de Kamer van Koophandel en Fabrieken gehouden verenigingsregister.
Ontbinding en vereffening Artikel 13
1. Het bepaald in artikel 12 leden 1,2 en 4 is van overeenkomstige toepassing op een besluit van de algemene vergadering tot ontbinding van de vereniging.
2. De algemene vergadering stelt bij haar in het vorige lid bedoelde besluit de bestemming vast van het batig saldo, en wel zoveel mogelijk in overeenstemming met het doel van de vereniging.
3. De vereffening geschiedt door het bestuur.
4. Na de ontbinding blijft de vereninging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten zoveel mogelijk van kracht.
5. De vereniging houdt op te bestaan op het tijdstip waarop geen aan haar, dan wel aan de vereffenaar(s), bekende baten meer aanwezig zijn. De vereffenaar(s) doet(n) van de beeindiging opgave aan het in lid 5 van artikel 12 vermelde register.
6. De boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging moeten worden bewaard gedurende twintig jaren na afloop van de vereffening. Bewaarder is degene die door de vereffenaars als zodanig is aangewezen.
Reglementen Artikel 14
1. De algemene vergadering kan een of meer reglementen vaststellen en wijzigen, waarin onderwerpen worden geregeld waarin niet of niet volledig is voorzien in deze statuten.
2. Een reglement mag geen bepalingen bevatten, die strijdig zijn met de wet of met deze statuten.
3. Op besluiten tot vaststelling en tot wijziging van een reglement is het bepaalde in artikel 12 leden 1,2 en 4 van overeenkomstige toepassing.
SlotbepalingenVan de statuten en reglementen bestaat zowel een Chinese als een Nederlandse versie; In geval van verschillen of onduidelijkheden tussen beide genoemde versies prevaleert de Nederlandse versie.